Proiectul

De ce Green Apron?green-apron-www-08

Green Apron reacţionează la cererea urgentă pentru un program alimentar VET specializat în domeniul bucătăriei pe bază de plante.

The traditional vocational chef education and training (VET) în Europa nu ia în considerare încă know-how- și abilitățile de o bucătărie durabilă și echilibrată cu un nivel scăzut sau fără conținut de produse de origine animală. Lipsa de cunoștințe în acest domeniu conduce la competențe insuficiente de bucătari și catering pentru a satisface noile nevoi ale clienților lor.

Prezentare generală :

În prezent, bucătăria vegetariană se confruntă cu o creştere în popularitate fără precedent. Raportul Eurispes 2013 din 2013 arată că în Italia consumatorii de alimente pe bază de plante reprezinta o proportie de 8% ( 6,9 vegetarieni si 1,1 vegani).

Motivul cel mai comun este sanatatea individuala (42,3%), oricum pentru femei principalul motiv este reprezentat de drepturile animalelor (66,9%) în continuare alte motive sunt protecţia climei (13%) şi aspectele financiare (11%).

Prin urmare acestea sunt principalele motive pentru care exista o cerere tot mai mare de competenţe pentru prepararea de mese echilibrate care conţin puţin sau deloc produse animale. The traditional vocational chef education and training (VET) în Europa nu ia în considerare încă know-how- și abilitățile de o bucătărie durabilă și echilibrată cu un nivel scăzut sau fără conținut de produse de origine animală. Lipsa de cunoștințe în acest domeniu conduce la competențe insuficiente de bucătari și catering pentru a satisface noile nevoi ale clienților lor.

În plus faţă de cerinţele clientului, standardele de durabilitate au devenit o componentă majoră în politica de responsabilitate’ socială corporativă de catering. Selecţionarea alimentelor cu un continut redus de CO2- este o formă practica de protecţie a mediului. Conform FAO agricultura (FAO), este responsabilă pentru cel puţin 18 % din poluarea artificială, cauzând efectul de seră (în comparaţie: traficul poluează în proporţie de 16 %). Proiectul îmbunătăţeşte competenţele personalului din bucatarie în materie de durabilitate.

In cadrul EU, marea majoritate a populaţiei europene are obiceiuri alimentare nesănătoase. Potrivit studiilor ştiinţifice, ex.. "Studiul China" de la Universitatea Cornell, studiile pe termen lung ale Centrului German de Cercetare al Cancerului şi Asociaţia Dietetică Americană, bolile cardiovasculare, ale tesutului adipos, diabetul zaharat, gută şi anumite tipuri de cancer ar putea fi prevenite cu o nutriţie sănătoasă, cu conţinut redus de carne. În Cartea Albă "Nutriţie, Obezitate, Adipozitate: O Stategie pentru Europa” Comisia Europeană observă că ponderea de copii supraponderali şi obezi a fost de aproximativ 30% în 2007. Competenţele nutritive, dobândite de bucătari prin intermediul proiectului Gren Apron, pot ajuta la implementarea unei alegeri echilibrate de produse alimentare gustoase in multe restaurante din Europa.

Obiective:

Pentru a face faţă acestor nevoi şi cerinţe Green Apron vizează producerea şi diseminarea unei curricule şi a unor materiale de formare pentru un modul de 100 de ore. Curricula va fi tradusă în 4 limbi (engleză, franceză, italiană şi spaniolă(?) ) şi va fi îmbogăţita cu un conţinut multimedia modern (3filmele 3D animate, module de e-learning, clipuri video de gătit, (putem de asemenea să creăm un desen animat e-learning cu scopul de a dezvolta curricula prin intermediul unui dvd și să fim Cicerone) Rezultatele proiectului vor fi exploatate în sistemele educaţionale naţionale. Curricula Green Apron este bazată pe standardele din cadrul European Qualification Framework pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii (EQF). EQF fiind un "Meta-cadru" care a fost conceput pentru a acţiona ca o referinţă pentru sisteme diferite de calificare şi cadre VET din Europa. Acesta oferă un cadru comun de referinţă care acordă asistenţă în comparaţie cu sistemele naţionale de calificare, cadre şi nivelele lor. Serveşte ca un dispozitiv de traducere pentru a face calificarea mai uşor de citit şi de înţeles în diferite ţări şi sisteme din Europa, promovând astfel învăţarea pe tot parcursul vieţii şi nivelul de viaţă împreună , cu mobilitatea cetăţenilor europeni care studiaza sau muncesc peste hotare. (http://ec.europa.eu/eqf/home_en.htm)

Acţiunile proiectului sunt:

1- Cercetarea sistemulului: de formare din diferite ţări cu o axare specială pe educaţie de formare in domeniul hotelier/bucătărie.
2- Dezvoltarea a 100 de ore de curricula comună cu dietă bazată pe plante, în funcţie de standardele EQF/calificarea ECVET.
3- Training pentru formatori (profesorii vor fi instruiţi pentru utilizarea materialelor de formare şi asupra conţinutului acestora.. Ei vor fi de asemenea instruiţi, în legatură cu aspecte legate de o dietă pe bază de plante).
4- Training pentru student (ei vor fi pregatiţi în timpul cursurilor obijnuite în cazul în care curricula Green Apron va fi integrată în planul de învăţământ).
5- Experimentarea curriculei (experimentarea principalelor puncte ale curriculei Green Apron şi evaluarea rezultatelor).
6- Diseminarea activităţilor.
7- Evaluarea activităţilor.